Groovy Sessions разговарят с Gilles Peterson

gilles2

Park Live фестът свърши. Който бил – бил, който не бил – да му мисли… Ще ни останат спомените от трите дена – празници на по-качествената музика. Да е жив и здрав  и догодина пак!

Сега думата ми е пак покрай феста, ама с друг отенък. Както вече споменах (тук), Капитал Light (бр. 23, 12 юни 2009) инициира една върволица от интервюта с най-бележитите участници (без някой да се обижда, ако фаворитите му не са сред тях).

На Досю Амуджев и Ангел Мишев от екипа на радио предаването Groovy Sessions се падна честта да направят интервюто с Gilles Peterson. Чест, която е като рядко природно явление, имайки предвид натоварения му график. Едва ли е нужно да се впускам в обяснения за личността Gilles Peterson. Който трябва, знае че е трудно да събереш в няколко реда значението, приноса, влияанието, историята и делата му.

Та да се върна на думата… Groovy Sessions ни предоставят шанса да видим цялото интервю с Gilles, тъй като в Капитал Light по разбираеми причини, свързани с ограничено пространство, нямаше как да публикува.

***

“1. Повече от 20 години си в музикалния бизнес като радио водещ, продуцент, диджей и шеф на музикални компании. Какви са преимуществата във всяка една от тези позиции и какви са недостатъците, ако има такива?

Винаги съм смятал, че различните задължения, които имам, се допълват. Изявите ми като диджей спомагат за развитието на радио предаването, което пък от своя страна ми помага в откриването на нови таланти за звукозаписната ми компания.

2. До сега си издал компилации с музика от Бразилия, Африка, Америка и Япония. Коя е следващата дестинация?

Скоро заминавам за Куба, където ще раборя с Роберто Фонсека (Roberto Fonseca) върху следващия ми проект.

3. Имал си възможност през всичките тези години като радио видещ да се срещнеш с много музиканти и продуценти и да ги представиш в предаването си. Защо според теб за младите артисти в момента е много важно да прозвучат в „Worldwide”?

Мисля, че през изминалите 20 години съм изградил аудитория, която наистина харесва разнородния тип музика. Затова в радио предаването „Wordwide” намират място много нови артисти.

4. Чувал съм че имаш цяла къща пълна с плочи. Има ли в колекцията ти плочи, които са в лошо състояние, но държиш на тях, защото са оригинална преса или защото просто ти харесва обложката? Понякога в предаването, говорейки за някое старо издание, споделяш, че не можеш да откриеш плочата. Трудно ли се подрежда такава голяма колекция? Всъщност знаеш ли точно колко плочи имаш?

Труден въпрос! Фонотеката ми е в голям хаос. Наистина обичам музиката си, но все пак да не забравяме, че ежедневно я използвам, така че това не е музей. Притежавам около 50 000 плочи. В момента продавам къщата, в която се помещава цялата ми музика. Не мога да си представя момента, когато ще трябва да пренеса всичко!

5. Разбрах, че Snowboy е звършил книга с интервюта, озаглавена “From Jazz Funk and Fusion to Acid Jazz”, която се очаква на пазара всеки момент. Всъщност през годините ти си пускал в предаването повечето от артистите, за които става дума в тази книга. Мислил ли си, самият ти да събереш в книга интервютата, коиото си правил за радио-предаването?

В момента работя върху издаването на книга, също така през юли ще се появи издание, оформено изцяло от обложки на плочи за лондонския лейбъл Soul Jazz. Имам прекалено много истории за разказване…”

***

Не смея да открадна удоволствието на Groovy Sessions и да предоставя цялото интервю тук, така че с целия му блясък може да се сдобиете на сайта на радио предаването – www.groovysessions.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s