***Alif Tree – Clockwork***

alif-tree-clockwork

С “Clockwork” се срещнах преди около две седмици и оттогава насам е мой верен спътник. Едвам се навивам да слушам нещо друго, а още по-трудно се навих да седна да пиша за него. Не заради друго, ами от страх да не объркам нещо, да не напиша думи, които няма да са достатъчно добри за този албум.

“Clockwork” е приказка на Alif Tree, която не може да се облече в стилове. Не може да бъде разказана, не може да бъде предадена. Тя се носи от ухо на ухо, защото в противен случай магията й ще изчезне. Един малък свят от 10 трака, които съдържат всички онези красиви качества на музиката: откъсващи от реалността, потапящи в мистични, съкровено лични мисли, украсяващи чувствителността на сетивата…

Слушам го постоянно и навсякъде и вече започвам да си мисля, че няма неподходящ момент или място за него. Музика, с която да останеш насаме и да не се чувстваш сам. Музика, с която да пътуваш във въображението си и да халюцинираш наяве…

Още началният трак го подсказва, защото името “Aurevoir” с лекота казва “Довиждане” на мислите, състоянието, мястото, обстановката и атмосферата, които реално те обгръщат и те поглъща в паралелен свят. Свежест, светлина, зеленина… не знам как да го нарека. От него насетне няма спиране.

После от нищото изниква цигареният дим, прах и усещане за прерия в “Way Down South”, където гласът принадлежи на легендата от Мемфис Tony Joe White. В него освен привлектелна старинна леност, няма какво да натежи, а и следващият “Never Be The Same” веднага обръща картината на 180 градуса и донася пролетта: слънчев сноп измежду меки снежнобели облаци, дъх на зелени поля и наблизо – ромолящ поток.

И после с “Reality” над всичко това пада рехава мъгла, прорязвана от щрайх и водносини щрихове…

Vodpod videos no longer available.

С “Mai” си ту в малък провинциален град някъде в Южна Франция и пиеш вино на малка, тясна тераса в късния следобед на деня… ту си сред огромни лозови масиви или пък в центъра на огромен лабиринт от майски рози…

А “Que Tu” е в дълбока, безкрайна дъбова гора и слънцето е само спомен в небето. Бягаш и гледаш нагоре размазаното движение на клоните пред очите ти. Накрая се озоваваш в лунапарка на “Not Gonna Waste My Time”, където е претъпкано с клоуни, а ти ги гледаш от въртележката. Шарено е, цветно, с нарисувана огромна усмивка… Но oт “Without Her(th)” виждаш жена в малък, полупразен, влажен, задимен бар да говори на чашата си с уиски, докато ледът в него се топи от дъха й. Започваш да си мислиш, че ти си уискито.

Малко преди края “Тimestreched” те озовава в мига между безпаметния сън и мъчителното отлепянето на клепачите. С усещане за непознат сладък махмурлук, заглушена жълтооранжева светлина и малки частички прах, осветени от сноп в малък ъгъл. Времето, когато всичко още ти се струва ужасно бавно.

И за край намираш във вазата си забравени “Dead Flowerz”, събрани, докато си слушал всичките 10 теми на “Clockwork” и дори не си спомняш за тях – откъде, кога, как… Търсиш спомена, преглеждаш лентата на филма и малко преди четвъртата минута откриваш огромно бяло петно. Ако останеш да го гледаш, на 35-тата секунда от 22-та минута отново получаваш образ. Неонов, машинен – като звук на настройка, подготовка за връщане обратно в реалността.

Без претенции за изчерпателност, това са само щрихи от моите халюцинации наяве, причинени от Alif Tree и неговия “Clockwork”, в който времето спира. И смея да твърдя, че колкото пъти е минавал през ушите ми, не е имало повторения, нито пък липса на такива.

Не пропускай да провериш и своите.

Release Date: Spring 2009

Label: Compost Records

(ЧУЙ малки семпли от всички тракове)

A ако ти стиска, се пробвай за remix ТУК.Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s