И замириса на море…

Тази година ми се наложи да усетя мириса на море за кратко, както никога преди в скрепения с морето мой живот… Само в периода на една отпуска и няколко откъслечни краткотрайни визити по други поводи преди това, но икономиката не лъже, като казва, че количеството е за сметка на качеството. Така че, няма от какво да се оплача. Само, че искам още, ама май… морско слънце не ще ме огрей пак – догодина чак!

Предупредена бях, че връщането е свързано с изблици на невроза, която както Капоти пише предшества депресията и обратното. Още нямам симптоми, но знам защо. Открих спасението! Летният звук ме топли. Сякаш допирът с живия саунд (макар ужасното озвучаване) на Bonobo Live Band от фестивала Spirit Of Burgas и по-специално drum сета на Jack Baker ми го намекваха, но тогава още не знаех, че…

boto-the-second-linersTM Juke and The Jack Baker Trio представят “Boto and The Second Liners”, което си е чиста проба подгряване за фестивал – какъвто и да си го представяш. Един албум, който отдава дължимото на различието от звуци, идващо от Америка във всичките й части. От уличните звуци на Ню Йорк от 80-те, go-go музиката, old school хип хопа, през funk и soul музиката на Мемфис и Марди Грас, Ню Орлеанс, та чак на юг до Латинска Америка и бразилската самба.

Цялата тази смесица се ражда по време на турнето на TM Juke и The Jack Baker Trio с бенда на Alice Russell. Явно традициите наистина не са това, което бяха, след като пътуването не е родило само пиянство и разруха на хотелски стаи, а нещо много повече. Прекарвайки времето си по летища и каравани, двамата опитват да съберат каталог от песни, които да преработят в южноамерикански стил. В началото планът е да направят албум изцяло от кавъри. Явно е обаче, че когато двама музикални гения се съберат, може да се получи нещо много повече – оригинални ритмични парчета от първата до последната секунда.

Албумът е изготвен и записан за изключително краткия период от два месеца и всеки звук в него е наистина жив. Няма и помен, дори кратко намигване на нито един изкуствен семпъл. Всички барабани и перкусии са получили правото на свой отделен канал – разбирай, че всеки звук е отделно записван и явно му е отделено специално внимание! Нищо не звучи излишно, има си усещане за суровост на мат’ряла, което вдига акциите му на чар!

Ако махнем настрана звуците и обърнем ухо към вокалите, също няма да ни настигне чувство на разочарование. За всички е ясно, че Alice Russell е ударила един глас на тази музикална химична реакция. Освен нея обаче, същото са сторили Kathrin deBoer (от Belleruchе), Andrea Triana и испанският изпълнител Gecko Turner (Lovemonk).

TM Juke and The Jack Baker Trio

TM Juke си е познат като плодовит и пословично талантлив музикант, продуцент и DJ. Наред с многобройните си експерименти в soul, funk, hip-hop и jazz музиката, бял свят са видели два негови самостоятелни албума, продуцирал е едни от най-добрите неща на Allice Russel и освен всичко това е половинката на сриващото клубовете дуо Me&You. И макар името на този нов проект да създава впечатления за квартет, истината е, че пак става дума за дует. The Jack Baker Trio всъщност се състои от Jack Baker, Jack Baker и Jack Baker – и тримата – част от един изключителен перкусионист, който основно се изявява в изпълненията на Bonobo Live Band.

Двамата са си оформили един 10-членен бенд и готвят “пъклени” планове да унищожат множество сцени в Европа оттук насетне. Настрой се (тук) на тяхната лятна вълна, която ще се разбие на пазарния бряг на 8-и септември, благодарение на добрите хора от Tru Thoughts. Вярвам, ще те топли цяла зима…

Advertisements

3 thoughts on “И замириса на море…

  1. bravo Majah, kakto vinagi dobre ni informira6 okolo novostite v muzikalnia sviat, ti si moia muzikalen leader…

  2. Една поправка: семплите не са изкуствени ;)
    Те са просто фрагменти от вече записан инструмент/ произведение
    А статията е супер и ще мъчим фънклорда за останалото

  3. приемам забележката – изцяло правилна и знам всъщност какво е семпъл ;Р просто начин на обяснение си беше туй ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s