Класически албуми: Stevie Wonder – Songs In The Key Of Life

Събота. Време да се отдадеш на почивка, дори и да седнеш следобедно с пуканки пред програмата на сеир сандъка (телевизора). Какво ми се предлага? Да видим…

Прескачаме програми, надявам се на новите по-entertainment ориентирани канали, но…Какво заковава вниманието? Канал 1! Вярно е, много ми е жално, като я гледам тая телевизия, която ми напомня за реалната степен на държавно развитие – държавната БГ телевизия – реалното огледало на държавното състояние…Жалко е, но факт!

И все пак има си семантика тая телевизия, има там още запазени някакви по-стари ценности, стари цели – образование, култура, далеч от пошлата цел на конкурентите да създават телевизия = класически издържан търговски продукт: хубава визия, високорейтингови предавания (Азис и компания), хай лайф чартове (10-те най!) и т.н.

Но колкото и всичко родно в сеир сандъка да се върти около нещо, което понякога ми се струва далеч от моя личен, частен свят, ето хващам в прекрасна (малко позакъсняла моя) крачка Канал 1 с поредица на име: “Класически албуми”. Днес – Stevie Wonder и неговия Songs In The Key Of Life! MASTERPIECE!!!

Това не е авторска продукция на родната БНТ. Всъщност си е американска документална поредица. Именно благодарение на тази документална поредица ми светнаха доста неща. Видях велики музиканти да споделят спомени, да се смеят, да се радват като деца, а възрастта им хич да не е детска. Уверих се, че технологичните способности на времето не могат да спрат “божията намеса” в музиката на Stevie. Убедих се, че колкото и да имам респект и уважение до небесата към този музикант въз основа на скромните си познания на музиката му, трябва да се поправя и да преслушам едно значително количество негова музика, за да не се срамувам сама пред себе си, че съм допуснала подобен ОГРОМЕН пропуск!

Осъзнах, че “The Wild Wild West” на Will Smith е напълно и изцяло построена върху основите на “I Wish” от същия гореспоменат албум. Осъзнах също така, че едно от големите хитови парчета на George Michael feat. Mary J Blige, което някак винаги съм възприемала за самостоятелна творческа единица като произход също е дело на The WONDER!

Когато караш звукозаписната си компания (Motown) да се зареди с търпение, защото тя те иска след 6 месеца отново на пазара, а ти превръщаш шестте месеца в две години и отгоре. Не само чакането се е понатрупало, ами и звукозаписните ти сметки възлизат на 13 милиона долара. И не са само тези 13 милиона, ами и имаш налудничавата идея да издаваш двоен албум (което по това време, а и май в някои случаи и сега) е равносилно на самоубийство…Когато всичко това се е насъбрало на едно място, трябва да си наистина Stevie WONDER, за да ти се отвори парашута и всичко да мине по вода.

В крайна сметка албумът излита директно към първото място в Billboard за цели 14 седмици (още от самото си издаване), а цялостният период на престоя му там се равнява на 80 седмици. Когато музиката в този албум е била създавана, е имало будистки молитви за успокоение на душата, но те са нямали нищо, ама нищичко общо с молитви за търговския успех на музиката.

В крайна сметка осъзнах и че има за какво да НЕ пренебрегвам Канал 1 поне в съботните следобеди…

И сега свалям Stevie Wonder на поразия.

Advertisements

One thought on “Класически албуми: Stevie Wonder – Songs In The Key Of Life

  1. и аз, подобно на теб, не съм отдал необходимото на Стивие, въпреки че знам къде стои..
    ще се наваксва то се знае :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s